PROGRAMOK: 400-600 Ft./fő

Parádfürdő, kiválóan alkalmas a legkülönbözőbb témájú erdei iskola programok lebonyolítására. Szakmailag kiválóan felkészült programadóinkkal tizenhat különböző programot hoztunk létre a Parádi-völgy élővilágára, a település kultúrájára, és környezetére építve. Programjainkkal igyekeztünk átfogó képet adni a faluról, és környékéről az ideérkező diákok számára . Az erdei iskola program során a tanulók bepillantást nyernek a Mátrai Tájvédelmi Körzethez tartozó erdők, mezők csodálatos világába. A túlnyomóan erdővel borított területen, a hegyvidéki táj minden szépségét megtaláljuk, a természetes lőhelyeket, különleges növény- és állatvilágot, valamint különböző földtani képződmények nagy formagazdagságát.

Parád és Parádfürdő sajátos palóc népi építészetével, kastélyaival, történelmi és kultúrtörténeti emlékeivel mind a táj részét képezik, melyek a természetes elemekkel összefonódva adják meg a közvetlen környezet karakterét. Kiváló tanösvényekre adnak lehetőséget a szálláshelytől 50-150 m-re induló túraútvonalak. Az 5 km hosszú, vízeséssel záródó Ilona-völgyön átvezető túraútvonal nagyszerű helyszín geológia, vízbiológia, erdők élővilága, madárismeret, és vadismeret, foglalkozások megtartására

Az Erdei Iskola heti tananyagának általános tárgyaként a
- környezeti nevelés
- hon és népismeret
- testi és lelki egészség alaptémaköröket határoztuk meg.

Tárgykör és programismertető

Környezeti nevelés

- ember és természet
- a Mátra élővilága; ismerkedés a természettel, (geológia, növényismeret, madártan,
vadismeret, vízbiológia, stb.) túrázás, közben.
- a természet védelme és megőrzése, gyógynövényismeret

Hon és népismeret

- parádfürdői kastélyok, Kocsimúzeum, parádi Palócház, és a fafaragó kiállítás
megtekintése
- látogatás a parádsasvári üveggyárba (átmelentileg zárva)
- kézműves foglalkozások (pl. kosárfonás)
- várlátogatás a siroki várba, városlátogatás Gyöngyösre vagy Egerbe, túra
Kékestetőre.

Testi és lelki egészség

- egészséges táplálkozás
- testmozgás fontos szerepe az egészség megőrzésében

A programok ára létszámtól, és a megrendelt programok számától függően
350-500 Ft között változik.

Programok részletes leírása

1. Felfedező-túra Parádfürdőn
Csoportlétszám: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 2,5 óra
Foglalkozás típusa: ismerkedő séta

A fiatalok séta-körúton ismerkednek meg a gyógyfürdőhely kialakulásának, Mária Terézia korszakáig visszanyúló történetével. Megszemlélik a Grassalkovich, majd a Károlyi arisztokrata család - Ybl Miklós, neves építész által tervezett - kastély és fürdő épületeket, kastélyparkot, és a híres Rákócziról elnevezett fát. Rövid áttekintést kapnak a parádi-völgy gyógyvíz * és nemesfém ( arany-, ezüst-, rézérc) természeti kincseiről. Az ismerkedő séta a Cifraistálló ? Kocsimúzeum megtekintésével ér véget.

2. Gyógyvizek a Parádi - völgyben
Csoportlétszám: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 2,5 óra
Foglalkozás típusa: tanösvényi séta

A tanulók a körúton hallottak és látottak alapján ismerhetik meg a Kárpát-medence páratlan gyógyvízlelőhely kialakulásának geológiai és feltárási történetét. Megismerhetik a gyógyvíz gyógyításban és egészségmegőrzésben alkalmazott lehetőségeit ? mind belsőleg, mind külsőleg ? annak élettani hatását. Történelmi áttekintést kapnak a nagy múltú Gyógyfürdő Kórház épületegyüttesének létrejöttéről, és hallhatnak a benne alkalmazott gyógyvízzel való gyógyítás módjáról és gyakorlat hasznosságáról. Az ismerkedő séta az országban egyedülálló gyógyvíz kiállítás megtekintésével, és gyógyvíz kóstolással ér véget.

3. Geológia tanösvény a Parádfürdői Ilona-völgyben
Csoportlétszám: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 3,5 óra
Foglalkozás típusa: tanösvényi séta

A tanulók a hallottakból megtudhatják, hogyan alakult ki a Mátra hegység, milyen földtani képződmények alkotják. Elméletben és gyakorlatban ismerhetik meg a természeti szépségekben és ásványkincsekben gazdag Ilona-völgyet, a régebbi és legújabb kori bányászati kutatás eredményeit. Megtudhatják, hogy milyen természeti erők működése hozhatta létre Közép-Európa leggazdagabb érctelepeit, mely főleg rézércet, de nem kevés arany, ezüst, nikkel, stb. nemesfémeket rejt magában, és hangsúlyozottan a csodálatos gyógyvizeket. A tanösvényi séta a természet alkotta környezetben fekvő gyönyörűséges Ilona-völgyi vízesés szurdok-medencéjében ér véget.

4. Természetismereti séta
Csoportlétszám: max.: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 3 óra.
Foglalkozás típusa: terepgyakorlat

Ez a terepgyakorlat nyitja a táborozást: a gyerekek e foglalkozás során ismerik meg az adott természetvédelmi területet, az arra jellemző növény- és állatfajokat. Célunk a természetben való helyes viselkedés ismertetése és a természet tiszteletének elérése, a természetvédelem és a védett területek bemutatása. A program kapcsolódik az iskolában tanultakhoz. Így a gyerekek komplex képet kapnak a területről.

5. Az Erdők élővilága
Csoportlétszám: 25 fő ( két csoportban)
Foglalkozás időtartama: 2 óra

A foglalkozás során a résztvevők megismerkednek a területre jellemző fákkal és cserjékkel. Megvizsgálják az adott erdő szintjeit, az erdő faji összetételét. Megláthatják az erdőtípusok közti különbségeket, és megismerkednek a különböző fafajok erdészeti felhasználásával. Ízelítőt kapnak az erdészeti munkákból, tevékenységekből és megtudhatják, hogy miért fontosak azok.

6. Madármegfigyelés
Csoportlétszám: max.: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 1.5 óra

Az erdei séta során a programadó hang és a látottak alapján bemutatja a madarakat, így a foglalkozás végére a gyerekek felismerik, és megkülönböztetik a különböző madárfajokat ? akár hangjuk alapján is.

7. Vadismeret
Csoportlétszám: max.: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 1.5 óra.
Foglalkozás típusa: elméleti program

A program bemutatja a Magyarországon élő nagyvadakat és apróvadakat. Bemutatja az állatok életmódját, táplálkozási és egyéb szokásait. A foglalkozás során lehetőség nyílik a nagyvadak trófeáinak, nyomaiknak és a kikészített bőröknek vizsgálatára is. A területre jellemző állatok különös hangsúllyal szerepelnek a programban. Ebben a programban tárgyalt és a területen élő állatok természetes körülmények közti megfigyelését teszi lehetővé a hajnali és az esti vadles.

8. Esti Vadles (éjszakai túra)
Csoportlétszám: max.: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 1.5 óra.

A nap egy könnyed, játékos esti programmal zárul, egy közeli körpanorámás fennsíkon, (kékes- Galyatető- Parádi-völgy). Indulás a szálláshelyről naplemente előtt 30 perccel, séta közben vadismeret, vadnyom vizsgálattal. Nagy, ill. apróvadak előfordulásának valószínűsége különösen izgalmassá teszi a sétát a gyerekek számára. Naplemente után a séta éjszakai túrává változik, a közeli cserjések, sötét fenyvesek, izgalmas környezetet adnak számháborúhoz, vagy egyéb játékokhoz.

9. Vízbiológia
Csoportlétszám: max.: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 1.5 óra.
Foglalkozás típusa: terepgyakorlat

Munkáltató program. A program során a résztvevők megismerkednek a vízi és víz közeli faunával és flórával. Saját kezűleg fogják ki a vízi élőlényeket. Megismerkednek a kifogott állatok rendszertani besorolásával, életmódjával, táplálkozási és szaporodási szokásaikkal. A szakvezetővel közösen felállítanak egy vizes élőhelyre jellemző táplálékláncot. A program végén a befogott állatokat visszaeresztik természetes élőhelyükre. A foglalkozás kapcsolódik az általános iskolai tananyaghoz.

10. A természet védelme, Mátrai tájvédelmi Körzet
Csoportlétszám: max: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 1.5 óra
Foglalkozás típusa: terepgyakorlat

Ismerkedés elméletben és valóságban a Mátrával. A hegység kialakulása, történeti áttekintése, növény és állatvilága. A természetvédelem, a természet és az ember kapcsolata.

11. Íjászat
Csoportlétszám: max.: 25 fő
Foglalkozás időtartama: 1.5 óra.
Foglalkozás típusa: cselekedtető program

A program megismerteti a résztvevőt az íj és az íjászat eredetével, őseink harckultúrájával. Élményt nyújt
a tanulóknak és önfegyelemre nevel. Szigorú baleset-megelőzési szabályok mellett elsajátíthatják az
íjászathoz szükséges elméleti tudást, majd ezeket a foglalkozás gyakorlati részében kamatoztatják.

ERDEI ISKOLA PROGRAMAJÁNLATA
25 Fős csoportbontással

 

A programok beosztása egyéni igények alapján módosíthatók, alternatív foglalkozásokra felcserélhetők.

Készítette: CREOART 2007 Minden jog fenntartva Muskátli Vendégfogadó, Parádfürdő